Affaldsbeholder med rottemodul fra Jessing


Jessing samarbejder med Herning Kommune samt Århus universitet

En god historie fra Jessing….Fem studerende fra AU Herning har brugt 300 timer hver på at designe en kombination af en rottefælde og en affaldsspand – ud fra den simple logik, at de to produkter passer fint sammen, da rotter bliver tiltrukket af dunsten fra affaldet, og gerne skulle udryddes, så de ikke roder i skraldet og formerer sig og skaber en rotteplage i området.

– Der er ikke det, vi ikke ved om rotter nu, griner Mathias Juhl Pedersen – og fortæller tørt, at den viden også inkluderer, hvor ondt det gør, når en rottefælde klapper én over fingrene:

– Det har vi vist alle prøvet mindst en gang, siger han.

Femkløveret, der også inkluderer Freja Engsig Johansen, Victor Olsen, Ditlev Bülow og Martin Kryger, uddanner de sig til Business Development Engineer – en ingeniøruddannelse med merkantilt fokus. De kastede sig med krum hals over eksamensopgaven, der blev stillet af virksomheden Jessing i Vildbjerg, der sælger byrumsinventar – såsom bænke, borde og affaldsspande.

– Vi havde forespørgsler fra flere kommuner, der efterspurgte en kombination af affaldsspande og rottefælder, fortæller Henrik Nielsen fra Jessing, der flere gange før havde haft et samarbejde med studerende omkring nye ideer.

Rotter

De studerende sidder i Jessings kantine og lige bagved dem er den store produktionshal, hvor der er fuld gang i produktionen af rottefælde-skraldespandene – der har fået det lidt mere mundrette navn; affaldsbeholdere med rotte-sokkel.
Set med en ikke-rottefældekyndigs øjne er det sådan set en helt simpel konstruktion. Rotten går ind i et af flere rør, der er placeret som sokkel til affaldsbeholderen, og så klapper fælden inde i mørket i en forvokset musefælde.

– Det er helt bevidst, at det skulle være en simpel konstruktion. Vores mål var nemlig, at det skulle være let at vedligeholde, siger Martin Kryger.

Simpelt eller ej, så fortæller Ditlev Bülow, at de fem studerende måtte igennem 16-18 forskellige designs og herefter skar de dårlige ideer trinvis fra, indtil de stod med den bedste løsning. Han fortæller, at de fik fantastisk hjælp fra Herning Kommune.
Her var det skadedyrsbekæmper Carsten Dahl Leed, der var den store hjælp. Det viser sig nemlig, at rotter ikke er så dumme, at de vader ind i alle fælder. Skadedyrsbekæmperen peger på de små rør, der leder fra kanten af affaldsbeholderen og ind til fælden.
– Rotter elsker rør, hvor de hurtigt kan pile ind og gemme sig, hvis der eksempelvis kommer et menneske forbi. Og så klapper fælden, siger han om beholderen,  Til sidst var designet perfekt, og Carsten Dahl Leed ser frem til, at opfindelsen også kommer til Herning.

Jessing Odin Affaldsbeholder

Han fortæller, at det for et par år siden blev forbudt at bruge gift, medmindre at man har en hel konkret mistanke om, at der er en rotte på færde i området. Tidligere blev giftfælder brugt blot for en sikkerheds skyld ved mange virksomheder, men 95 procent af de forgiftede dyr viste sig at være mus, som herefter blev spist af rovfugle som eksempelvis musvåger – og det er jo ikke just genialt at forgifte de fugle, der på naturlig vis skulle være med til at fjerne rotter.

– Derfor har mekaniske og elektroniske fælder en stor fremtid, spår skadedyrsbekæmperen.

Henrik Nielsen spår også en fin fremtid for produktet.

– Vi har mest solgt borde og bænke, men affaldsbeholdere er et område i stor vækst, siger han.- De her unge studerende – der forøvrigt fik 12 til eksamen for det her projekt – skal nok klare sig i fremtiden, De har været en sand fornøjelse at arbejde sammen med, siger Henrik Nielsen.

Jessing rottesokkel til affaldsbeholder